Nieuwe Donorwet per 1 juli in werking

Met ingang van 1 juli is iedere Nederlander vanaf 18 jaar en ouder vanzelfsprekend donor, tenzij hij of zij aangeeft geen donor te willen zijn. Wat betekent dit? En welke consequenties heeft een donatie voor het afscheid?

Vanaf 1 juli treedt de nieuwe Donorwet in werking. In het Donorregister vul je in of je na je overlijden weefsel en/of organen wilt doneren of niet. Zo weten artsen en nabestaanden wat je wensen zijn. Vul je geen keuze in, dan komt er ‘GEEN BEZWAAR’ bij je naam te staan. In dat geval zal de arts na je overlijden nog overleggen met je nabestaanden. Als zij aan de arts kunnen uitleggen dat je echt geen donor wilde zijn, worden je weefsels en organen niet gedoneerd.

Iedereen is vrij ervoor te kiezen wel of geen donor te zijn. Het is wel verstandig om je keuze ook met je familie te delen, zodat ze er niet pas na je overlijden achter komen.

Je kunt orgaan- en/of weefseldonor zijn.
Orgaandonatie: Dit kan alleen als het overlijden in een ziekenhuis plaatsvindt. Organen hebben zuurstof nodig om geschikt te blijven voor transplantatie. Daarnaast moet het lichaam medisch geschikt bevonden worden voor donatie. Bij organen denken we aan hart, lever, longen, nieren, dunne darm en alvleesklier. Weefseldonatie: De meeste mensen overlijden thuis, in een zorginstelling of in een hospice. In dat geval is geen orgaandonatie mogelijk, wel donatie van weefsels, zoals huid, oogweefsel, hartkleppen, bot en peesweefsel en bloedvaten. De huisarts die de dood vaststelt neemt contact op met de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS) en daar kijkt men in het Donorregister wat de overledene heeft besloten over weefseldonatie.

Afscheid na donatie

Ik vind het een mooie gedachte als een patiënt zijn of haar zicht terugkrijgt, als ik mijn hoornvlies na overlijden doneer. Of om middels een donatie het leven van andere mensen te verlengen of de kwaliteit van het leven te verbeteren. Maar hoe gaat dit precies en kan mijn familie dan nog wel afscheid nemen?

Heel terechte vragen, ook nu al wanneer u uw keuze in het Donorregister moet vastleggen.

Informatie om rekening mee te houden met betrekking tot het afscheid:

• Ook weefseldonatie vindt altijd plaats in een mortuarium van een ziekenhuis of in een uitvaartcentrum. Dit kan niet thuis plaatsvinden. Dat betekent dan dat de overledene vervoerd moet worden naar een mortuarium of uitvaartcentrum.
• Om het weefsel voor donatie geschikt te houden moet het lichaam binnen 6 uren gekoeld worden.
• Inclusief de uitname van organen en weefsels is het lichaam van de overledene na 8 – 28 uur weer beschikbaar voor de familie. De duur is afhankelijk van het soort weefsel dat gedoneerd wordt en hoe snel een uitnameteam van de NTS beschikbaar is.
• Het uitnemen van organen en weefsels gebeurt met grote zorgvuldigheid en aandacht voor het uiterlijk van de overledene. Er wordt niets weggenomen op plaatsen die zichtbaar zijn bij het opbaren. In sommige situaties wordt daarom geadviseerd kleding met lange mouwen te kiezen.
• Na de operatie worden de wonden zorgvuldig gehecht en met pleisters afgedekt. Daarna kan de overledene gewoon worden verzorgd en gekleed, ook samen met de familie als zij dit op prijs stellen en opgebaard worden in een uitvaartcentrum of thuis.
• In een enkel geval kunnen zich complicaties voordoen. In overleg met de NTS handelt of adviseert de uitvaartbegeleider hierbij.
• De begrafenis of crematie wordt door de donatieprocedure niet vertraagd.
• De extra kosten, die gemaakt worden voor donatie, zoals bijvoorbeeld vervoer naar en van een uitvaartcentrum of mortuarium, een langer verblijf in een mortuarium komen niet voor rekening van de nabestaanden.

Voor meer informatie over de nieuwe Donorwet kunt u terecht op: www.rijksoverheid.nl/orgaandonatie Met algemene vragen over orgaan- en weefseldonatie kunt u terecht bij de donorinformatielijn
0900 – 8212166 of op de website van de NTS: www.transplantatiestichting.nl of www.donorregister.nl.