Heidepol en Koningsakker

De natuur als laatste rustplaats

Foto van paadje met bankje

Natuurbegraafplaatsen in de regio

Natuurbegraven betekent een bijzondere laatste rustplaats in de natuur: eeuwigdurende rust op een zelf gekozen plek, waarbij het graf gaandeweg weer één wordt met de natuur. Zo wordt de dood met het leven verbonden.

In de nabije omgeving, in de gemeente Arnhem liggen twee natuurbegraafplaatsen:
- Natuurbegraafplaats Heidepol, in gebruik sinds 2012, op de grens van Arnhem en Ede, vlakbij het Nationaal Park De Hoge Veluwe
- Natuurbegraafplaats Koningsakker, in augustus 2019 geopend bij de Trappistinnenabdij Koningsoord, op de grens van Arnhem en Oosterbeek.

Beide begraafplaatsen hebben ieder een eigen inrichting, uitstraling en sfeer. U kunt deze proeven en ervaren door tijdens de openingsuren vrijblijvend een wandeling over de begraafplaats te maken of een afspraak met één van de medewerkers te maken, die u graag meer informatie geeft.

Een natuurbegraafplaats biedt vele mogelijkheden.
U kunt bij leven al een plek voor het graf uitkiezen: in het bos onder een oude boom, aan de rand van een struweel of in het open veld. Ook na overlijden kunnen de naasten een plek uitzoeken.
Op Heidepol was voorheen ieder graf bestemd voor één persoon. Op het nieuwe gedeelte (sinds medio 2020 in gebruik) is het ook mogelijk, net als op Koningsakker om één graf voor twee personen te kiezen.
Na een crematie is het ook mogelijk de urn te begraven op de natuurbegraafplaats. Hiervoor zijn speciale plekken gereserveerd. Een urn kan ook bijgezet worden in een graf. Er wordt op beide natuurbegraafplaatsen geen as verstrooid.

Foto van paadje met bankje
Foto van ontvangstgebouw

Afscheid

Op beide locaties is er alle tijd en ruimte om het afscheid op uw eigen manier in te vullen.

Op Heidepol zijn er op het terrein 3 plekken, waar voorafgaand aan de begrafenis een afscheidsceremonie en/of aansluitend een samenzijn/condoleance gehouden kan worden. Dit zijn de overdekte (en verwarmde) ontvangstruimte (De Horst), en in de openlucht de Heideplaats (op de plek van de Heidekapel) en de Bosplaats. De ruimtes passen in de natuurlijke omgeving. Er zijn weliswaar weinig faciliteiten, maar hiervoor kunnen wij zorgdragen, zoals geluids- en muziekapparatuur en catering.
Op Begraafplaats Koningsakker is sinds april 2021 een nieuwe ceremonieruimte in gebruik. Daar kan met uitzicht over de begraafplaats een afscheidsceremonie en ook na de begrafenis een condoleance of samenzijn gehouden worden. Hier zijn de nodige voorzieningen beschikbaar.

Met een loopkoets wordt de overledene naar het graf gebracht.

Vanwege het karakter van de begraafplaats wordt nadrukkelijk gevraagd om ook bij de keuze van de kist, mand of wade, bij de kleding van de overledene, alsook bij de verdere invulling van de uitvaart rekening te houden met de natuur.

Foto van ontvangstgebouw
Foto van loopkoets

Kosten

De kosten voor de graven en de bgrafenis vindt u terug op de betreffende websites.

Behalve voor de kosten van het graf worden er kosten in rekening gebracht voor de begrafenis zelf. Hierbij inbegrepen is het delven en sluiten van het graf, het gebruik van de diverse ruimtes op de dag van de uitvaart alsook de houten herinneringsschijf, die op het graf gelegd kan worden.

Foto van loopkoets