Laatste zorg en opbaring

De laatste keer uw dierbare liefdevol verzorgen en aankleden is een taak, die ik graag samen met u oppak.

Laatste zorg

Nadat iemand is overleden, is het gebruikelijk om het lichaam te verzorgen. Dit hoeft niet meteen na overlijden te gebeuren. Het kan juist prettig zijn om na het overlijden eerst nog een tijdje in alle rust bij uw dierbare te zitten.
Graag verricht ik de laatste zorg samen met u als familie. Als dit niet mogelijk of wenselijk is, kunt u het aan ons overlaten, u kunt er wel altijd bij aanwezig zijn en op het laatst bijvoorbeeld de haren kammen, de bril op zetten, een sieraad om doen of de stropdas knopen.

Verschillende manieren van opbaren

Vaak is het heel prettig om iemand thuis, in zijn of haar eigen omgeving op te baren. Dit geeft u de kans om elk moment dat u dat wilt bij uw dierbare te zijn en om zo stap voor stap afscheid te nemen in de eigen huiselijke omgeving. Er kan op bed, op een opbaarplateau of in de kist opgebaard worden.

U kunt ook kiezen voor een opbaring in een uitvaartcentrum. Ik werk met verschillende uitvaartcentra in de regio samen.
Soms zijn er in een uitvaartcentrum afscheidskamers ( 24-uurskamers) aanwezig, waarvan u de sleutel ter beschikking krijgt. U hoeft dan geen aparte afspraak te maken voor rouwbezoek, u kunt daar gedurende de gehele dag op elk moment en zolang u wilt terecht.

Voor de opbaring wordt gebruik gemaakt van een koeling.
Sinds een aantal jaren is het ook toegestaan om bij een overledene een lichte balseming toe te passen, dit wordt thanatopraxie genoemd. Ik kan u hierover informeren.
Ook heb ik ervaring met opbaren met graszoden, wat met name vanuit de antroposofie en christengemeenschap de voorkeur heeft.